BJØRN KAAKS

Bjørn Kaaks er billedkunstner og spillemann. Han lager de fineste tresnitt av dyr og natur, og han spiller folkemusikk på munnharpe, neverlur og seljefløyte, blues på munnspill og jazz og janitsjar på trompet. Han har utdannelse herfra til månen, Kaaks har gått på Statens Kunstakademi i Oslo, og vært elev hos Ludvig Eikaas fra 1982-1985. Han har hatt en rekke utstillinger, blant annet Statens Høstutstilling i 1995.

Kaaksen og jeg ble venner i 1994 i kunstnerkolonien på Citadelløya i Stavern. Vi hang mye sammen i Oslo på 90- og 2000-tallet. Kaaksen hadde atelier under Cochs Pensjonat i Parkveien. Her lagde han kunst, og drev kjærlighetsskolen for vakre kvinner. Han var kongen av Bogstadveien, og var innom sine venninner og fashionistaer i motebutikkene daglig med roser, frukt og små kunstverk. Han hadde ofte med seg Ludvig Eikaas, sin gamle lærer. Fast rute var innom galleristen Ulf i Grønnegata, ramme-Bjørn i Josefinesgate, antikvaren Ronny i Hegdehaugsveien, mitt atelier i brødfabrikken, Garbo, Voga, Kamikaze med flere. Vi hadde fester med en blanding av folk du nesten ikke finner i dagens stereotype samfunn hvor alle er like.

I 2007 flyttet Bjørn Kaaks til Bensentunet i Jølster, Nikolai Astrups rike. Tunets historie går helt tilbake til 1600-tallet, og det er som å komme inn i et folkemuseum.

Igår hadde vi verdens fineste gjensyn på Bensentunet! Kunstneren Bjørn tar vare på tingene rundt seg med en respekt man sjelden ser i vår tid. Han har en innebygd sans for estetikk, orden, farger og stil. Han har fremdeles glassfiskene mine som er datert 9.9.1999, og navneskiltet jeg lagde til ham i blått glass. Det store bildet av Jesus i krybben lagde Bjørn og de 2 søstrene da de var barn. Han holder seg i god form med tømmerhogst og hagearbeid. Nå er han igang med nye bilder, og har kommet seg på facebook. Nye tider Kaaksen! Takk for en fin dag!

 

Foto: Camilla Prytz

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *