BEIJING LIVING

Min bror og hans familie bor i et helt spesielt og unikt hus i Beijing. Det er en 300 år gammel Siheyuan, som består av lave hus i et kvadrat rundt en indre gård. Før bodde det gjerne 8-10 familier i en siheyuan. På 90-tallet ble dette huset totalrenovert av den Pulitzerprize-belønte fotografen Liu Heung-Shing.

Min bror Nikolaj og svigerinne Irene møttes i London da de studerte øst-asiatisk kunst ved Sotheby´s. Nikolaj har vokst opp i Danmark, og Irene i Singapore, og de har barna Tara Jade 10, og Benjamin Ari 6. Før de flyttet til Kina for to år siden, bodde de i Singapore hvor de drev et galleri for kinesisk samtidskunst og antikviteter, og skandinaviske designmøbler. Idag arbeider Irene for regjeringen, og Nik som kunstner og hjemmepappa.

Irene beskriver interiøet som “eclectic, luxurious and quite impromptu.” Hun forteller at de tok med seg alle møblene sine fra Singapore for at det skulle føles mer som hjemme, spesielt for barnas del. Så har de lagt til ting underveis. Det er et veldig tradisjonelt og fargerikt kinesisk hus, som de har spilt på i innredningen. “Leiligheten min i Notting Hill var helt annerledes og mer engelsk i stilen, og hvis jeg skulle bodd i Danmark ville jeg hatt en minimalistisk og ren space. Etter at vi flyttet til Kina ble helt nye ting tilgjengelige, som for eksempel rullgardinene som har prints av kinesiske malerier. Det jeg liker best ved huset er at man kan være på innsiden og utsiden samtidig”.

Nik sier at å bo i dette huset er som å bo i en egen verden. Beliggenheten er fantastisk, huset ligger mellom Bei Hai-parken og Jing Shan-parken. Fokuset er innover mot sentrum av gårdhaven, ingen vinduer vender ut mot gaten. Det er en fredfull have i gården med 2 granatepletrær som er 150 år gamle. Huset er tradisjonelt, og det er ofte noen funksjonelle aspekter som er tilpasset stedet som det er en fornøyelse å oppdage. Haven er totalt maksimert fordi du kan se den fra alle steder i huset, og du må gå igjennom den hele tiden for å komme fra et hus til et annet. Kinesisk estetikk handler mye om naturlige omgivelser og respekt for fortiden gjennom referanser til den kinesiske antikken.

Kjøkkenbordet er laget av parets venn, den danske arkitekten Peter Qvist. Stolene er designet av Michael Thonet. Maleriet er laget av Luole. Danske lamper fra Verner Panton og Poul Henningsen.

Antikk kinesisk stol i elmetre.

Eikestol fra dansk ukjent møbelsnekker. Teakbordene er laget av ukjent dansk møbelsnekker, men har kinesiske tegn på små fliser som er innfelt. Nikolaj har malt bildet både her og under. 

Loohan-sengen sto i huset, og putene er designet av Irene og Nik. Maleriet er av den kinesiske kunstneren Li Xin. Teppet er langlurvet ull kjøpt på Bruun-Rasmussen. Klassisk PH-lampe.

Stolene kommer fra Kina, brakt til Danmark av en greve i 1863.

Liondance-maske laget av en av Singapores siste maskemakere.

Ny lampe laget av en trerot, kjøpt i Kina. Maleri av Nikolaj.

Døren inn til Tara´s rom som jeg er så heldig å få låne.

Kinesisk porselenstaburett.

Rullgardinene på soverommet har fine kinesiske print fra gamle malerier.

Taras skatter er gjemt i det fine kinesiske lakkskapet. Maleriet er fra Bali.

Benjamin Ari 6 år er allerede en kunstner.

Nikolaj har et lite atelier hjemme i huset.

Selvom huset ligger midt i byen er det helt stille, og gjennom takvinduene ser du store trær og mye grønt.

Beijing style badstue.

Kinesisk tebord laget i natursten og trerot.

 

Til venstre er et ukjent kunstverk som sto i huset. Hodet til velstandsguden fant Nik og Irene i søpla.

Gullfisk!

Kunstfisk a la Benjamin Ari.

Tidligere i år var Wall Street Journal på besøk hos familien, se link her. Via facebook kan du komme inn på linken uten å abonnere.

Foto: Camilla Prytz / Artistlife.no

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *