LIVRARIA LELLO

If you go home with somebody, and they don’t have books, don’t fuck ’em! ― John Waters

Det er kanskje ikke hver dag du befinner deg i Porto, men hvis du gjør det må du besøke en av verdens fineste bokhandlere Livraria Lello. Syns du gamle bøker er kjedelig, kan du gå dit bare for å se på det spektakulære interiøret, og drikke en god portugisisk kaffe. Jeg har vokst opp i et hav av gamle bøker. Min oldefar Ejnar Munksgaard var bokhandler og forlegger i København. Han hadde håndskrevne manuskripter av Strindberg, papirklipp av HC Andersen og signerte førsteutgaver i bokhyllene som fylte veggene i alle rom. Både min mormor og mor jobbet på Universitetsbiblioteket i Oslo, og jeg selv hadde sommerjobb der i årevis i ungdommen. Jeg liker lukten av gamle bøker og tanken på alle verdenene som finnes mellom støvete permer.

Livraria Lello ble åpnet i 1906 av de 2 brødrene Jose og Antonio Lello. Bokhandelen er i ny-gotisk stil, en romantisk form for arkitektur, med oppsiktsvekkende art-deco detaljer, utskjæringer i tre, en nydelig rød trapp og et enormt glassmaleri i taket, designet av ingeniøren Fransisco Xavier.

If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking. –Haruki Murakami

A room without books is like a body without a soul. ― Marcus Cicero

So many books, so little time. ― Frank Zappa

Decus in Labore- Dignity in Work står det i taket.

´Classic′ – a book which people praise and don’t read. ― Mark Twain

You know you’ve read a good book when you turn the last page and feel a little as if you have lost a friend. –Paul Sweeney

I often carry things to read so that I will not have to look at the people. -Charles Bukowski

Skattejakt!

Jeg forlanger at det skal skje noe med meg, når jeg leser en bok. Den skal forandre meg. -Jens Bjørneboe

Denne portvinen er nøyaktig 100 år eldre enn meg. En fantastisk gave som skal drikkes på 50-årsdagen, eller på en helt vanlig dag.

Finfin gave. Denne portvinen er nøyaktig 100 år eldre enn meg.

Det tar under 3 timer å kjøre fra Lisboa til Porto. Du må selvsagt drikke masse portvin mens du er her, se på hvordan moderne arkitektur møter gamle bygninger, ta båt på elven Duoro, se på kirker og nydelige fliser, og ta den gammeldagse trikken. Portugal er et av mine favorittland for kultur, atmosfære, mosaikk, gatekunst og surfing. Jeg har planer om å flytte dit en periode før eller siden. Drømmer om å sitte under et oliventre og drikke portvin og lese noen av alle de bøkene jeg aldri får tid til å se på hjemme……

Du kan lese min post om Lisboa her.

Foto: Jan Vincents Johannessen & Camilla Prytz

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *