EN ENGEL IBLANT OSS

På Assistens Kirkegård i København hviler HC Andersen, Søren Kierkegaard og en rekke berømte danskere. I 2013 ble det opprettet et eget minnesmerke og Gravplads for gadens folk, og kunstneren Leif Sylvester Petersen har donert skulpturen En engel iblant oss til den 75 kvm store gravplassen.

Min venn Captain Irishman er selv hjemløs, og vokter over sine døde venner. Hver dag sykler han rundt og samler blomster som har blitt kastet i containere, som han lager de nydeligste arrangementer av rundt skulpturen. Han vil at graven skal være den vakreste på hele kirkegården. Det har blitt en fulltidsjobb for den allerede travle kapteinen. I tillegg til å lage dokumentarfilmer og skrive bøker, driver han kampanje for Hillary Clinton fra benken sin på Assistens.

“De hjemløse var annerledes i livet, derfor skal de også få lov til å være anderledes i døden. Deres gravsted må skille seg ut”, sier Captain Irishman.

Min stemor Jane og Captain Irishman.

Min stemor Jane og Captain Irishman.

Assistens Kirkegård fra 1760 ligger på Nørrebro, og er et av mine topp Køben-tips. For det første liker jeg kirkegårder, de gir meg fred. Assistens har utrolig mange originale graver med morsomme inskripsjoner som f eks “Det var det”. I tillegg er det en botanisk have, hvor københavnere kommer for å henge ut, ta seg en øl og ha piknik. Det er et blomstrende liv der forholdene tatt i betraktning, for å si det sånn.

Stenen bærer et vers fra H.C. Andersens dikt “Oldingen” – Den Sjæl, Gud i sit Billede har skabt, Er uforkrænkelig, kan ei gaae tabt; Vort Jordliv her er Evighedens Frø, Vort Legem’ døer, men Sjælen kan ei døe!

Stenen bærer et vers fra H.C. Andersens dikt “Oldingen”
Den Sjæl, Gud i sit Billede har skabt,
Er uforkrænkelig, kan ei gaae tabt;
Vort Jordliv her er Evighedens Frø,
Vort Legem’ døer, men Sjælen kan ei døe!

Søren Kierkegaard familiegrav.

Søren Kierkegaard familiegrav.

Dette er kunstneren bak skulpturen En engel iblant oss sin egen familiegrav. Leif Sylvester Petersen lever i beste velgående, men har forberedt seg.

Dette er kunstneren bak skulpturen En engel iblant oss sin egen familiegrav. Leif Sylvester Petersen lever i beste velgående, men har forberedt seg.

Vakre murvegger lager rom på den enorme kirkegården.

Vakre murvegger lager rom på den enorme kirkegården.

Det mest spesielle ved Assistens kirkegård for meg personlig er at min kjære far Bruno ligger begravet her. Han var dansk og døde altfor tidlig i 2014. Når jeg er i Køben besøker jeg ham sammen med Jane, min fine stemor.

Under dette treet hviler daddy B.

Under dette treet hviler daddy B.

Hvis du vil lese mer om Captain Irishman har han endelig gått viralt på facebook. Hans største drøm er at hans landsmann Bono skal få vite om arbeidet hans, så det kan bli flere kirkegårder for hjemløse rundt i verden.

Captain Irishman- en engel iblant oss.

Captain Irishman- en engel iblant oss.

Mer om min kjærlighet til gravlunder her.

Foto: Camilla Prytz, Jane Eleonora Petersen & Jan Vincents Johannessen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *