PLUS +

PLUS var et legendarisk norsk senter for skandinavisk design i perioden 1958-78, som lå i idylliske Gamlebyen i Fredrikstad. Plus hadde Norges beste fagfolk innen kunst, design, håndverk og industri med seg, og målet var å forene disse arbeidsområdene.

I 1985 ble Plus Skolen i Fredrikstad etablert, en privat videregående skole for opplæring i håndverksfag. De tilbyr 3 forskjellige utdanninger: gullsmed, skomaker og båtbygger.

Jeg angrer ikke på noe her i livet, men i mitt neste liv skal jeg gå på Plus Skolen. Først skal jeg bli båtbygger, så skomaker og til slutt gullsmed. I den rekkefølgen. Eller kanskje det ikke er for sent?

Ida Martine Wangen er 25 år gammel og kommer fra Oppegåd i Akershus. Etter noen omveier bestemte hun seg for å gå kunstens smale sti. Hun flyttet til Fredrikstad, og hun går nå første året ved gullsmedlinja. Hun lager allerede fantastiske smykker, og jeg gleder meg til å følge henne fremover.

Camilla: Når lagde du ditt første smykke?

Ida: Oi, jeg vet ikke om jeg klarer å huske tilbake så langt. Men jeg tror nok at det første smykket allerede ble laget i barnehagen. Da lagde jeg anheng og armbånd av treperler, som vi festet snor i og bar rundt hals og håndledd. Jeg tilbrakte også mye tid sammen med bestemoren min som liten, og vi hadde mange hobby-verksteder sammen. Det gikk i å male, tegne, og ikke minst lage armbånd av sikkerhetsnåler. Jeg tror jeg endte opp med et dusin sikkerhetsnålarmbånd i utallige farger. Mens andre barn var ute og lekte, satt jeg inne og lagde kjede og armbånd av makramé.

Ida Marie Wangen, Plus Skolen

Camilla: Hvordan bestemte du deg for å begynne på Plusskolen?

Ida: Historien om hvordan jeg bestemte meg for å begynne ved Plus, er egentlig ganske lang, men jeg skal prøve å korte den ned så godt det går. Det var nemlig ingen selvfølge at valget mitt havnet på Plus. Som 18-åring begynte jeg å studere internasjonal markedsføring ved Handelshøyskolen BI, men jeg fant relativt fort ut at dette ikke var noe for meg. Jeg fullførte 6 måneder ved skolen, og avsluttet studiet mitt etter jeg hadde fullført ulike eksamener. Litt etter at jeg avsluttet studiet sendte jeg ut jobbsøknader til diverse butikker. Jeg fikk napp hos to gullsmedforretninger som ville ha meg til intervju. Slik endte jeg opp ved å jobbe hos Mestergull Ski Storsenter. Nedover veien bestemte jeg meg for å begynne på lærerstudiet ved Høgskolen i Oslo & Akershus, og beholdt jobben ved siden av studiene. Jeg fullførte ett år ved HiOA, før jeg avsluttet studiet mitt i 2014.

Ida Marie Wangen, Plus Skolen

Det har vært en utfordring at jeg aldri har hatt noen klar mening om hva jeg ønsket å bli som voksen, og jeg har alltid vært misunnelig på de menneskene som staket ut sin vei allerede på ungdomsskolen. Jeg har aldri hatt noen drøm om å bli lege, advokat eller siviløkonom.

Det var ikke før i fjor at jeg begynte ordentlig å leke med tanken at kanskje gullsmedfaget var veien å gå. Jeg hadde jo erfaring fra jobben min, og har alltid vært glad i å jobbe med hendene mine, og det å uttrykke meg kreativt. Tanken på å flytte til Fredrikstad og starte på Plus ga meg sommerfugler i magen. Det var en følelse jeg ikke hadde kjent ved de tidligere studievalgene mine. Det var etter en samtale jeg hadde med kusinen min at jeg bestemte meg for å gøtse. Jeg tror hun sa noe som ”Hvorfor ikke? Du har ingenting å tape på det”. Personlig har jeg alltid vært en realist, og stort sett holdt litt igjen når det gjelder å leve ut drømmene. Jeg hadde en ganske lang samtale med kusinen min denne dagen, og så fort jeg kom inn døren hjemme, så sendte jeg en søknad til Plus. Noen ganger må man bare følge hjertet, og hvem hadde trodd at hele tiden så lå svaret mitt rett foran nesen på meg. Det var gullsmedfaget som skulle bli min vei. Jeg føler jeg har kommet hjem på et vis.

Ida Marie Wangen, Plus Skolen

Ida Marie Wangen, Plus Skolen

Camilla: Kan du fortelle litt om livet og arbeidet på skolen?

Ida: Skoledagen starter klokken 08.30 og avsluttes klokken 15.10 hver dag. Vi starter oftest skoledagen med presentasjon, og gjennomgang av ukens oppgave. Her blir vi informert om hva vi skal lage/gjøre, hvilke materialer vi skal jobbe med, og hvilke mål oppgaven dekker i læreplanen. Etter gjennomgangen er det fritt frem for å gripe fatt i oppgaven. Det varierer hvor langt tid vi har på én oppgave, og de fleste oppgavene leveres inn, for deretter å bli evaluert av lærer. Vi får alltid gode, og grundige tilbakemeldinger fra lærer på arbeidene vi leverer. Dette er alfa omega, slik vet vi til enhver tid hva vi må jobbe mer med, og vi har hele tiden muligheten til å utvikle oss innen faget.

Ida Marie Wangen, Plus Skolen

Det settes ganske strenge krav til oss ved skolen. Det er blant annet vi elevene som har ansvar for å rydde og vaske fellesarealene , samt arbeidsbenkene våre. Vi har alltid klare oppgaver, og frister. For meg er denne disiplinen motiverende. Skolen setter høye krav til oss elever, og dette gjør igjen vi setter høye krav til skolen. Jeg kan heller ikke få skrytt nok av lærerne våre. Vi har helt fantastiske lærere, som alltid er tilgjengelige hvis det er noe vi lurer på, eller trenger hjelp med. Skolen har stor tillit til oss elevene, og på tirsdager og torsdager har vi muligheten til å sitte igjen etter skoletid å jobbe. Da kan vi sitte med prosjekter som ikke har med skoleoppgavene å gjøre. Vi har rett og slett tilgang til en arbeidsbenk helt gratis. Det er et supert tilbud som skolen tilbyr.

Ida Marie Wangen, Plus Skolen

Camilla: Hva syns du er det mest spennende ved gullsmedfaget så langt?

Ida: Det mest givende ved gullsmedfaget må være at man får lage noe helt fra bunn av. Jeg tror de fleste jeg har snakket med blir overrasket over hvor mye arbeid det ligger bak godt håndarbeid. Det er mye pirkearbeid, men det passer godt for en perfeksjonist som meg. Det blir også mye prøving og feiling, men man lærer så utrolig mye av dette. Læreren min minner meg ofte på at som gullsmed må vi tre på oss en ”Reodor Felgen” maske. Det finnes ikke alltid et klart svar på hvordan vi skal løse en oppgave, så da gjelder det å teste og prøve ut. Så mye av variasjonen i faget er også spennende, ingen dag er lik – og vi lærer av hverandre.

Ida Marie Wangen, Plus Skolen

Camilla: Hva inspirerer deg?

Ida: Jeg blir oftest inspirert av mennesker, og naturen. Mennesker som har pågangsmot, en indre driv og som tror på det de gjør. Det gir meg håp om at jeg også kan få til de drømmene jeg sitter med. Fra jeg var liten har også vært veldig glad i å fotografere, og jeg henter mye inspirasjon i bildene jeg har tatt. Jeg kan sitte timevis og bla gjennom naturbilder, der jeg leter etter detaljer som jeg kanskje ikke har lagt merke til tidligere. Slik kan jeg finne inspirasjon i en farge, en form eller rett og slett et bilde av bølgeskvulp. Fantasien setter ingen grenser.

Ida Marie Wangen, Plus Skolen

Ida Marie Wangen, Plus Skolen

Camilla: Hva slags smykker drømmer du om å lage i fremtiden?

Ida: Jeg har et ønske om å lage kortreiste, bærekraftige smykker. Jeg vil virkelig kunne stå inne for de smykkene jeg lager. Samtidig har jeg lyst til at smykkene skal fortelle en historie. Ofte forbinder folk smykker som noe personlig, noe det gjerne ligger en liten historie bak og som skal vare livet ut.

Ida Marie Wangen, Plus Skolen

Personlig liker jeg det enkelt, og stilrent, men jeg er også glad i tradisjoner. Tradisjoner er jo viktig, for det er en del av vår kulturarv. Bunadssølv er jo et godt eksempel på eldre gullsmedtradisjoner, og det er ekstremt flott håndarbeid. Det er nesten litt Norges svar på ”haute couture”. Så kanskje det blir å kombinere disse eldre smykketradisjonene? Jeg tror det hadde vært spennende å kunne vise tradisjonelt godt håndverk, i en modernisert forpakning. Drømmen er i hvert fall å kunne gjøre mye av arbeidet selv, alt fra å designe smykkene, til å fotografere produktene og lage kataloger.

Ida Marie Wangen, Plus Skolen

Camilla: Har du lyst til å bli kunstner eller jobbe sammen med andre?

Ida: Jeg synes det er noe skummelt ved det å kalle seg kunstner, det føles liksom så nært og personlig. Men ja, drømmen er å kunne jobbe alene. Man er jo sårbar når man skal vise frem noe man selv har laget, men jeg tror det er svært givende når man først får det til. Det er spesielt noe ved det å kunne være sin egen herre, og kun ha seg selv å ta hensyn til. Hvis dette til syvende og sist ikke skulle fungere, så vet jeg at det likevel finnes mange dyktige mennesker der ute som jeg kunne tenkt meg å samarbeide med.

Ida Marie Wangen, Plus Skolen

Camilla: Hva syns du om norsk smykkedesign?

Ida: Jeg synes norsk smykkedesign har kommet langt de siste årene. Jeg er glad for at vi har klart å løfte norsk smykkedesign ut av husflid – og hengemyra og opp på trendtoppen. Dette synes jeg vi bør være stolte av, og synes jeg det er ekstra stas at det er så mange kvinner som har gjort det bra innen norsk smykkedesign. Jeg har blant annet stor tro på Tone Berglihn bak smykketmerket SALT. Jeg synes hun har noe unikt og innovativt. Jeg liker når smykkene forteller en historie, det gjør det så mye mer personlig.

Ida Marie Wangen, Plus Skolen

Med hjertet i halsen- Antatomic Heart by Bjørg Jewellery.

Camilla: Hvilke planer har du etter skolen?

Ida: Etter at jeg er ferdig ved Plus, ønsker jeg å jobbe på et verksted. Det er noe med det å kunne bruke det jeg har lært i praksis, og utvikle meg enda mer. Jeg vil alltid streve etter å bli enda bedre. Og den utfordringen tror jeg at jeg vil få ved et verksted. Jeg ønsker å få erfaring i faget. Dessuten så sitter det nok mange ringrever i gullsmedfaget rundt omkring på ulike verksteder som har masse å lære bort.

Samtidig går jeg med en liten drøm å utdanne meg til å bli håndgravør. Siden vi ikke tilbyr denne utdannelsen i Norge enda, vil det innebære at jeg må flytte til Tyskland og fullføre et studieløp på 3 år. Denne tanken er veldig pirrende, men jeg vil først få noen år på baken før jeg realiserer den drømmen.

Ida Marie Wangen, Plus Skolen

Camilla: Har du noen råd til unge folk som ønsker å begynne på Plus-skolen?

Ida: Hopp i det! Du kommer virkelig ikke til å angre. Men vær bevisst på at det kommer til å kreve hardt arbeid. Vær fokusert, kreativ og strev alltid etter å utvikle deg. Du kommer til å feile langs veien, men ikke gi opp av den grunn. Det er feilene vi lærer av. Du kommer til å utvikle deg, og lære nye ting hele tiden. Jeg har lyst til å avslutte med et sitat som jeg synes oppsummerer det hele ganske godt. : ”You cannot just read a book or sit in a class and absorb information, you need to experience it and with time your mistakes turn into successes!”

Ida Marie Wangen, Plus Skolen

Ida Martine Wangen instagram

Plus Skolen i Fredrikstad hjemmeside & facebookside

Les mer om Plus historie på Fineart.

Foto: Ida Martine Wangen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *