BARTEBYEN

Jeg elsker London, Paris, Berlin, Køben, New York og Beijing, men syns jeg reiser for lite i vårt eget land. Jeg har blitt flinkere til det, og elsker å ta tog hvis det er mulig. Jeg syns norske byer er så forskjellige at det føles som egne små land, med egne dialekter, tradisjoner og mennesketyper.

Som de fleste kommer jeg fra en Modern Family. Pappa Kjell, som har vært faren min siden jeg var 3 år er en trønder med bart. Så om jeg ikke har trønderblod i årene, så har jeg et spesielt godt forhold til Trøndelag etter uttallige ferier hos bestemor og bestefar. Har vokst opp med Åge Aleksandersen, Vømmøl, kakskiv, sådd og ikke minst Rosenborg. Og pappa har lært meg at blod ikke er tjukkere enn vann.

Så idag skal dere få mine og pappa sine beste Trondheimstips! Bli med til Bartebyen.

BAKLANDET SKYDSSTASJON :

National Geographic kåret Baklandet Skydsstasjon til årets cafe i 2012. Jeg har aldri sett et lignende interiør, farger og broderier og gamle ting er satt sammen med modig og stø hånd. Atmosfæren er avslappet, og maten hjemmelaga og veldig god. Doen er helt rå. Huset er fra 1700-tallet, og er fredet. Det er danske Gurli som driver cafeen.

Fotos: Camilla Prytz

 

SVARTLAMON :

Håkon Bleken og Håkon Gullvågs veggmaleri på Svatlamon. Foto: @thisisthepicture

Svartlamon digger jeg så mye at jeg skal skrive et eget innlegg om det senere. Det er Norges første byøkologiske forsøksområde. Svartlamon er samhold, kreativitet, motkultur, dugnad, deltakelse, inkludering, fellesskap, økologi, kunst, kultur, familie, vennskap, musikk, toleranse, festival. Frihet. De har egen Gratisbutikk hvor alt er ja, gratis. Og så har de Trondheim Folkekjøkken som serverer mat fra ja, søpla. Også gratis. Det ikoniske veggmaleriet på bildet over ble malt av Trondheims store sønner Bleken og Gullvåg på oppdrag fra beboerne på Svartlamoen. Trondheim kommune ville rive deler av den gamle bebyggelsen, og forbød kunstnerne å lage maleriet. Resten er historie, Svartlamon og kunstnerne vant!

 

NIDAROSDOMEN & RIKSREGALIENE :

Foto: Camilla Prytz

Den norske kongekronen Foto: Lasse Berre

Nidarosdomen er storslått, og jeg mister nesten pusten hver gang jeg kommer hit. For noen år siden arbeidet jeg med en utstilling på Stenersenmuset hvor jeg skulle lage ikoniske objekter til å ha på hodet. Da var riksregaliene en stor inspirasjon. De finner du i underetasjen i Erkebispegårdens vestfløy.

Meg i min egen dronningkrone 2010. Laget i samarbeid med gullsmed Magnhild Rølvåg, også trønder! Foto:Linda Næsfeldt for Magasinet Dagbladet

Meg i min egen dronningkrone 2010. Laget i samarbeid med gullsmed Magnhild Rølvåg, også trønder! Foto: Linda Næsfeldt for Magasinet Dagbladet

 

NORDENFJELDSKE KUNSTINDUSTRI-MUSEUM :

Det ypperste innen kunsthåndverk og design. Masse spennende utstillinger, og finfin museumsbutikk.

Utstillingen True Blue vises i sommer fra 16. juni – 4. september. Foto: Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

 

SHINE :

Charlotte De Stael har tatt med seg Paris til Trondheim, og skapt verdens fineste butikk Shine. Charlotte er fransk og et av de morsomste og flinkeste menneskene jeg kjenner. Hun var den første i Norge som hadde Isabel Marant, og mine smykker selges her. Hun er forøvrig barnebarnet til maleren Nicolas de Stael. Klærne, tilbehøret, interiøret, Charlotte! Elsker alt.

Business as usual @Shine

 

BRITANNIA HOTEL :

Jeg pleier å bo på Britannia, Trondheims eldste hotell fra 1870, og en institusjon i seg selv. De har en egen kunstneretasje, med rom som er utsmykket av min samboer Jan Vincents Johannessen, Odd Nerdrum, Jakob Weidemann, Vebjørn Sand, Jens Johannessen, Inger Sitter, Håkon Gullvåg, Håkon Bleken, Roar Wold, Vebjørn Sand med flere.

Stas med eget rom. Nr 501.

 

PAPPAS FAVORITTER : 

Ringve Museum. Vandre Festningen- Midtbyen- Øya- Øvre Bakklandet og nyde pulserende liv og tankevirksomhet. Så RBK Lerkendalkamp med forventning, atmosfære og trøkk!

Bartebyen.no selger T-shirts og kaffekopper med kjente og kjære trønder-uttrykk.

God søndag!

Coverbilde: Pappa Kjell og jeg 1974.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *