TIL KARSTEN

“Sint, sant, sunt,” het den første selvhjelpsboka jeg leste i slutten av tenårene. Det var før alle nordmenn tok weekendkurs i coaching. Det var noe nytt og friskt. Jeg hadde kjærlighetssorg, og fant Karsten Isachsens ord meget trøstende. Jeg fikk blant annet vite at “Dine følelser er alltid i overenstemmelse med dine egne verdier” , at “En smerte som deles, taper sin kraft,” og “Din viktigste arbeidsplass er ditt eget innvendige landskap.”  Jeg tenker på alle selvhjelpsbøkene jeg har lest etter dette, alle yoga- og meditasjonskursene jeg har vært igjennom, alle menneskene jeg har løst livets gåter med, alle religioner jeg har lest om. Alt handler om det samme. Karsten fikk kritikk for å være for lettbent. For meg er en virkelig klok person en som kan formidle vanskelige temaer og meningen med livet på en enkel måte.

Da jeg skulle gifte meg på 90-tallet skrev jeg et brev til Karsten Isachsen. Det var et vakkert brev skrevet med blekk på skinn, og vi sendte med et par hjemmeblåste glass. ” Det blir ikke noe bryllup hvis ikke du kommer, da vi ikke liker noen andre prester,” skrev jeg. En uke senere ringte telefonen, og det var Karsten som lurte på om det passet at han kom på besøk. Han ville gjerne treffe oss og snakke om bryllupet. Karsten kom og holdt både stand-upshow for gjestene og vielse, og var med på festen etterpå. Ekteskapet holdt ikke, men det sto ikke på Karstens innsats:

“Jeg gir alltid menneskene rundt meg en skikkelig tabbekvote. Og jeg forlanger alltid en skikkelig tabbekvote for meg selv. Det går så fort dette livet at jeg vil ha plass til litt kreativ galskap.”

Vi besøkte ham til gards i Skurdalen. Han var en mann med visjoner. Han hadde gourmetkjøkken med den beste maten vi hadde smakt. Vann ble gjort til vin. Han hadde hester som vi red på innover fjellet, og stadig nye hus og nye prosjekter. Han hadde dilla på boblebad. Han reiste land og strand rundt og holdt foredrag om livet. Jeg syns han var enormt inspirerende.

“Hemmeligheten ved suksessen? Hardt arbeid. Det er derfor det er en hemmelighet for så mange.”

Det er mange år siden sist jeg så Karsten Isachsen. Det var trist å lese om hans bortgang. Jeg minnes ham i takknemlighet!

Video fra Vårt Land. Meningen med Livet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *