FIN LITEN HISTORIE

Photo: Wilson A. Bentley

Her på Sørlandet har snøen lavet ned siden søndag. Jeg er et vintermenneske. Jeg tror jeg elsker vinteren mer enn sommeren. Alt blir så vakkert, lyst og stille når det snør.

Visste du at ingen snøkrystaller er helt like? Wilson A.Bentley ble født i 1865, og var den første som klarte å fotografere snøkrystaller gjennom et mikroskop. Han vokste opp på en gård i Vermont, og ble selvlært vitenskapsmann og fotograf. I begynnelsen fanget han snøkrystaller og tegnet dem lynraskt med blyant. 15.januar 1885 lykkes han endelig med å fotografere det første snøflaket, og etter dette ble det over 5000 bilder. Han plasserte krystallene på sort fløyel før de smeltet, og så overførte han bildet til en glassplate. Han ble meget anerkjent over hele verden, og skrev vitenskapelige artikler for både universiteter og magasiner som National Geographic. Han gav ut boka Snow Crystals rett før han døde. Wilson levde og døde med snø. Han døde av lungebetennelse etter å ha gått mange mil i snøstorm hjem til gården sin i Vermont.

Photo: Wilson Bentley

Photo: Wilson Bentley Har dere sett noe så vakkert? Naturens egne smykker!

Her er en liten film om Snøflakmannen:

“Under the microscope, I found that snowflakes were miracles of beauty; and it seemed a shame that this beauty should not be seen and appreciated by others. Every crystal was a masterpiece of design and no one design was ever repeated. When a snowflake melted, that design was forever lost. Just that much beauty was gone, without leaving any record behind.” Wilson A.Bentley.

Spesielt interesserte kan sjekke ut hele samlingen av snøkrystaller her på Buffalo Museum of Science.

Takk til min fetter Einar Prytz for tipset.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *