RIP

Jeg bor hjemme hos mine superspreke og evig unge foreldre i jula. Det innebærer blant annet å gå minst 15000 skritt hver dag, helst før kl 09. Idag fikk jeg overtalt mamma til å gå kl 12. Vi hadde tursekken full av gravlykter og fyrstikker, og satte kursen mot Vår Frelsers Gravlund i Ullevålsveien. Jeg har alltid hatt en dragning mot kirkegårder. Når Jan og jeg er ute og reiser finner vi alltid fine, rare, historiske kirkegårder. Våre favoritter er Assistens Kirkegård i København, Pére Lachaise i Paris, Recoleta i Buenos Aires, og den magiske gamle kirkegården på Austevoll. Jeg liker også å gå inn i vakre kirker, tenne lys og tenke på de jeg savner.

Vår Frelsers Gravlund i Oslo har stil og schwong over seg. Den ble først tatt i bruk i 1808. I 1905 ble Æreslunden opprettet, og her skulle landets store kunstnere hvile i fred. Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Edvard Munch, Henrik Wergeland, Camilla Collett, Arnulf Øverland og mange mange fler er gravlagt her.

Arnulf Øverland

Arnulf Øverland

Henrik Wergeland

Henrik Wergeland

På Edvard Munch sin grav ligger det små figurer laget av kunstneren Munch Malo.

På Edvard Munch sin grav ligger det små figurer laget av kunstneren Munch Malo.

Mine oldeforeldre og min favoritt-tante er gravlagt på Vår Frelsers gravlund, og når jeg engang takker for meg om en 60-70 år har jeg bestemt meg for å hvile her sammen med dem. Fra 1911 var gravlunden full, men fra 2014 ble det igjen mulig å få en urnegrav på Vår Frelsers gravlund. For å beholde stilen og særpreget på kirkegården er det forbudt å sette opp nye gravstener. Du får en resirkulert vintage sten hvor de gamle inskripsjonene er fjernet. Vår Frelsers gravlund står på EU´s rute over kjente gravlunder.

Tante Fia og Oldefar Eiler

Tante Fia og Oldefar Eiler Prytz

Mamma og jeg vandret videre til Vestre Gravlund for å hilse på mormor og morfar. De har valgt å hvile på den anonyme minnelunden, som er et veldig vakkert sted. Det betyr at de ikke ønsket begravelse eller egen gravsten. Det er ingen navn, og vi vet ikke hvor urnene er satt ned. Men det er et område hvor rullestener er lagt i en stor sirkel med blomster rundt. På reiser hender det jeg tar med en fin sten og legger der. Det er sten fra hytta på Tjøme der, og fra hellige steder i Nepal, og en fra Danmark der mormor kom fra.

Den anonyme minnelunden på Vestre Gravlund

Den anonyme minnelunden på Vestre Gravlund

2 lys til mormor og morfar

2 lys til mormor og morfar ved siden av stein fra hytta som jeg har plukket.

Morfar Eiler Prytz da han var smykkemodell for meg. Foto: Knut Bry

Morfar Eiler Prytz (1923-2010) da han var smykkemodell for meg. Foto: Knut Bry

Det er fint å minnes menneskene man savner i jula, stoppe opp litt og være takknemlig for gode minner. Jeg blir ikke trist av å gå på kirkegårder, snarere tvert imot får det meg til å leve enda sterkere mens jeg kan. Fortsatt god jul!

Ps Mamma og jeg endte opp på 15498 skritt.

Foto: Camilla Prytz / Artistlife.no

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *