HJEM TIL JUL

Jeg har hatt et av-og-på-forhold til min fødeby Oslo, og har ofte ikke kunnet komme meg fort nok vekk, ned til mitt kjære Sørland. Men igår tok Oslo imot meg med åpne armer, eller var det omvendt? Var det kanskje Bjørn Eidsvåg sin skyld at jeg følte meg ekstra hjemme? Da han entret scenen i et fullt Spektrum igår under Kurt Nilsens julekonsert, og fremførte Kyrie Eleison, tenkte jeg at nærmere Gud hverken kan eller vil jeg komme. Etterpå snødde det ute, og jeg gikk gjennom hele byen og tok den innover meg på nytt.

Kjernen i min familie har bodd i Christiania og Oslo i ihvertfall 5 generasjoner. Men jeg har en storfamilie som gjør at jeg også føler meg hjemme i København, i Trøndelag, i Valdres, på Tjøme, i Singapore, Hamburg, Kongsvinger, New York, Florida. Jeg bor mesteparten av året på Sørlandet.

Jeg har jetlag etter noen uker på reisefot, så jeg var oppe i natt og pyntet til jul, drakk kakao og tenkte på livet og sånn.

Gjetergutten.

Dette er oldemors julekrybbe fra ca 1900. Hvert år når jeg pakker den ut må jeg frem med lim og restaurere litt, den går nesten i oppløsning. Oldemor het Helene Marie Mørch Prytz, og var en rødhåret og flott Frognerfrue som bodde i Fuglehauggaten. Her var alt på stell, og jeg husker tilbake på det som litt Fanny og Alexander-jul. Oldemor hadde piker i huset med sorte kjoler og hvite blondeforkler, og mamma forteller at barna måtte spise på kjøkkenet.

Familien Prytz på julaften i Fuglehauggata. Oldemor i midten med oppsatt hvitt hår, og mamma er den minste jenta.

Familien Prytz på julaften i Fuglehauggata. Oldemor i midten med oppsatt hvitt hår, og mamma er den minste jenta.

Oldemor var streng, men snill og livat. Jeg var 7 år da hun døde i en alder av 93, og jeg husker henne godt.

Alle dyrene er skåret ut i tre, og håndmalt. For et håndverk!

Alle dyrene er skåret ut i tre, og håndmalt. For et håndverk!

De hellige 3 konger.

De hellige 3 konger still going.

Betlehemsstjernen med datidens glitter.

Betlehemsstjernen med datidens glitter.

Palmer kr 0,90- prisen står fremdeles på.

Palmer kr 0,90- prisen står fremdeles på.

Julekrybben til Oldemor tar jeg frem med andakt hvert år, det er en av de få tradisjonene jeg har, og det eneste jeg pynter med til jul. Den gir meg mange gode minner om familien og hvor jeg kommer fra. Jeg er hjemme til jul!

Foto: Camilla Prytz / Artistlife.no

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *