JANTELOVEN

Aksel Sandemose lanserte Janteloven i 1933, i boka En flyktning krysser sitt spor. Sandemose mente at “menneskets iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned” var medfødt. Resten er historie. Dette skal ikke handle om at jeg føler meg kuet av Janteloven. Tvert om føler jeg ofte at jeg får altfor mye skryt, oppmuntring, likes, følgere, og jeg har et stort heiakor som daglig forer mitt oppmerksomhetssjuke kunstner-ego. Selv er jeg redd for nesten alt, og har brukt 40 år av livet på å fortelle meg selv at jeg ikke er bra nok. Jeg har ofte vært min egen verste fiende. Det har blitt litt bedre med alderen, og heldigvis er jeg sterk nok til å gønne på selvom jeg er redd. Jeg har konstant prestasjonsangst. Det hadde jeg også da jeg skulle bli gatekunstner for et par år siden. Mitt første “verk” måtte derfor handle om janteloven. Jeg hadde flyttet til et lite sted, og laget en hemmelig streetart-coop sammen med min venn Arne, og vi hadde fått i oppdrag av Kristiansand Kommune å lage en midlertidig utsmykning ved fiskebrygga i Kristiansand. Vi fikk løyve til å sette opp Norges minste frivegg på 2×3 meter.

DIY: Jeg kjøpte en pakke med løse speil på Ikea, skrev Janteloven med sprittusj på et av speilene, og graverte tilslutt bokstavene inn med glassbor. Du kan bruke dremel-bor. Og du kan jo skrive noe mer oppløftende enn Janteloven på ditt eget speil- for eksempel LIVE, LOVE, LIFE , LUCK eller andre mindfulle floskler.

Her har jeg hengt opp speilet med silikon og tape, iført gatekunst-oufitet hettegenser.

Her henger Janteloven blant makreller som blir spist opp av hai, laget av Arne og meg, alias Flecktarn & Woodland.

Som alle andre som stikker frem hodet kjenner jeg selvfølgelig at janteloven lever i beste velgående. Jeg bruker den som drivkraft, og bestemte meg tidlig for at jeg skulle prøve å ta alle former for misunnelse utenfra som et slags kompliment.

Min kloke livspartner Jan Vincents sier at det er veldig viktig at man setter pris på konstruktiv kritikk. Fra folk som vil at man skal bli bedre. Men at man også hever seg over destruktiv kritikk fra mennesker som bare vil holde en tibake.

Jeg laget speilet som en selvrefleksjon. Istedet for å trekke “jantelovkortet” hver gang livet går deg imot eller noen kritiserer deg, kan du se deg selv i speilet og tenke litt over hvordan det står til med selvinnsikten. Er du selv en som unner andre ting? Er du selv en som baksnakker og mobber? Eller føler du deg bare som et misforstått geni? Du skjønner sikkert hva jeg mener.

Speilet kom i lokalavisen, og ble stående på veggen i noen måneder, før en kunstnerkollega syns det var på tide å male over.

Den danske avisen Politiken har gjort noen undersøkelser blant folket om Janteloven. Over halvparten av de spurte mener at Janteloven idag blir misbrukt som en unnskylding for manglende suksess. Jeg har funnet frem noen forskjellige godbiter om janteloven ført i pennen av folk som er flinkere til å skrive enn meg:

Glimrende artikkel i Natt og Dag.

Sven Henriksen tar et oppgjør med folks holdninger til kunst og kunstnere.

Pappahjerte om janteloven.

Fredrik Giertsen skriver dette om janteloven i Aftenposten.

Mads Larsens kronikk i Dagbladet.

Og Trygdekontoret:

Siden det er søndag, syns jeg du skal gå å lage deg en kopp kaffe, og høre på denne fine podkasten/radiodokumentaren med Aksel Sandemoses barnebarn Iben Sandemose. Tettere på kilden kommer vi ikke!

Det får være nok jantelov for idag. Live, love, laugh og god søndag!

Janteloven på minneplade på Sandemoses fødehjem i Nykøbing Mors.

Janteloven på minneplate på Sandemoses fødehjem i Nykøbing Mors. Foto: Wikipedia

 

Foto: Jan Vincents Johannessen & Camilla Prytz / Artistlife.no

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *