NYC PEOPLE WATCHING

Foto: Johannes Worsøe Berg

Det er ikke pent å stirre på folk, men i New York er people watching regnet som en egen sportsgren. Det finnes egne guider for hvilke steder du kan få mest inspirasjon av å observere New Yorkere i full blomst. New Yorkere er utadvendte, hjelpsomme, snakker høyt og vil gjerne bli sett. Ingen bryr seg hvis du har på deg en rar hatt eller synger på gata. Og man kommer i prat med folk i heisen, på bussen eller på et gatehjørne. Her har vi nordmenn noe å lære.

Min fotograf-venn Johannes Worsøe Berg (32) er fra Stavanger, men har bodd i Harlem/New York siden 2009. De 2 siste årene har han tatt 300 000 bilder av folk på gata. Jeg syns han gjør det bedre enn alle andre, han har et fantastisk øye for å se mennesker. Idag jeg har tatt en prat med Johs om New York, foto, folk og inspirasjon.

CP: Hvorfor flyttet du til New York?

JOHS: For inspirasjon, for å bli en bedre fotograf, og utfordre meg selv til å få til et liv utenfor den komforsonen jeg hadde blitt vant til.

CP: Hvordan er livet som fotograf i NY vs Oslo?

JOHS: Epler og appelsiner! NY er en by som gir konstant store mengder inspirasjon og arbeid. En må levere topp kvalitet hele tiden for å være en del av dette, det står alltid en fotograf klar bak deg til å ta over. Ansiennitet har lite å si her, men ideer og kvalitet står høyt. NY sees på som standarden for hva som er kvalitet og klasse internasjonalt. Oslo har en egen unik energi til inspirasjon og daglig rytme. Jeg syns ikke jeg kan sammenligne eller sette NY opp mot Oslo fordi det er så forskjellig. Jeg trivdes veldig godt som fotograf i Oslo, savner naturen rundt og Norge.

CP: Har du noen råd til kunstnere som er hypp på å flytte til NY?

JOHS: Sørg for å ha en god del penger i banken, NY er en dyr by å være i. Amerikanerene er åpne og inkluderende, det er bare å ta initiativ og dører vil åpne seg. Bruk tid på å finne en billig plass og bo, som du kan ha lenge, det vil gjøre mulighetene enklere over tid. Ta sjansen- det vil du aldri angre på.

CP: Hvordan begynte prosjektet ditt med å ta bilder av folk på gata?

JOHS: Jeg gikk daglig 3-4 timer på Manhattan, og begynte å ta med kamera for å fange det jeg opplevde.

CP: Hva får deg til å smelle av et bilde, hva ser du etter?

JOHS: Jeg ser etter hva folk har på seg, om de skiller seg ut, farger og kombinasjoner, jeg ser etter fortellinger, hvem prøver folk å være og hvem er de?  New York by er det motsatte av naturen, men fylt opp med gigantiske bygninger og uendelig mange mennesker. Jeg løftet blikket og begynte å samle på øyeblikk, karakterer og enkle mennesker.

CP: Hva og hvem inspirerer deg?

JOHS: Fotografene Garry Winogrand, Elliott Erwitt, Bruce Gilden, Knut Bry, listen er lang, og ikke minst min mormor Ruth Worsøe Oudahl som var en flott dame, som alltid gikk med hatt og som introduserte meg til kunsten.

CP: Hvordan skiller New Yorkere seg fra andre folkeslag?

JOHS: Individualistene og frekkheten står sterkt, lite affiserer en New Yorker, det gjør det enkelt å fotografere dem, en blir fort usynlig her på gaten.

CP: Hva er dine 3 favoritting å gjøre i NY?

JOHS: 1. Gå- ned Broadway, 5th Avenue & Madison Avenue.

2. Spise- enkel og komplisert mat, fra Pizza til Le Bernadin.

3. Fotografere byen-  den slutter aldri å gi.

Johannes Worsøe Berg har hatt både solo-og gruppeutstillinger i New York, Minneapolis, Oslo og Stavanger. Han er innkjøpt av Walker Art Center Collection, og av private samlere i USA og Norge. Han har samarbeidet med Frelsesarmeen siden 2006, og har fotografert 5 bestselger-kokebøker i Norge. Han arbeider for Dagens Næringsliv/D2, Aftenposten og Dagbladet. Du kan se fine bilder og lese mer om Johs på johanneswberg.com , amerikanerne.tumblr.com. og instagram.

All photos : Johannes Worsøe Berg copyright

Fotografen sjøl.

Fotografen sjøl.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *