HOW TO DRESS LIKE FRIDA KAHLO

Frida Kahlo hadde en legendarisk klesstil, som har influert kunstnere og fashionistaer i årtier. Jo mere invalidisert Frida ble, og jo større smerter hun fikk, jo mere fantastiske ble antrekkene hennes. Hun dekorerte selv jernkorsettene og benprotesene, og gjorde dem om til visuelle skjold. Da Frida Kahlo døde i 1954, låste ektemannen Diego Rivera garderoben hennes inn på et badeværelse, og forlangte at døra skulle være låst i 15 år. Så ble klærne glemt, helt til de fikk se dagens lys igjen så sent som i 2004. Den japanske fotografen Ishiuchi Miyako har dokumentert 300 plagg, som ble stilt ut i London i sommer i Michael Hoppen Gallery.

Photo: Miyako Ishiuchi from the book Frida by Ishiuchi

Photo: Miyako Ishiuchi from the book “Frida by Ishiuchi”.

De fleste kvinner har vel latt seg inspirere av Fridas stil, enter du fester en blomst i håret, eller ikler deg fine broderte hippiekjoler. Men det finnes en kunstner som klarer det bedre enn alle oss andre: Gro Mukta Holter. Gro er billedkunstner og har hovedfag fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun lager fantastiske bilder, og jobber med en million prosjekter innenfor design, grafikk, installasjoner, tekstil og tegning. Alt er vakkert rundt Gro, og jeg blir alltid inspirert av å møte henne. Hun har også en nydelig og inspirerende datter, Nomi, som har arvet Gros estetiske tryllekunster. Gro og jeg har hatt mange kunstutstillinger sammen, og den neste blir om et år i Tromsø.

Foto: Knut Bry

Modell & styling: Gro Mukta Holter Hår & Makeup: Kristin Sollid Foto: Knut Bry

CP: Hei Gro! Fortell om ditt forhold til Frida Kahlo.

Gro: Jeg ble kjent med Frida Kahlo da jeg fikk en bok om henne til bursdagen min en gang på 90-tallet. Jeg forstod med en gang at hun ville bety mye for meg. Ikke bare var livet hennes komplekst og utfordrende, men hennes stil og vesen var minst like utrolig. Jeg kunne gjenkjenne hennes smerter og savn som jeg observerte ved å vokse opp med en mor som hadde mye begrensninger fordi hun var syk. Dette gjorde det ekstra sterkt for meg å sette meg inn i Frida Kahlos liv og kunst! Jeg tegnet portretter av henne allerede da og fortsatt har jeg sterk trang til å portrettere henne på min måte enten via maleri, tegning eller grafikk. Jeg har sett på foto av meg selv som lite barn og da forstår jeg hvorfor andre så likheter mellom meg og Frida, jeg kledde meg ut som en miks av mexican-gypsy-queen allerede da, ingen andre i Vestskogen på lille Nøtterøy gjorde det, så det må ha ligget i genmaterialet og ikke kommet fra miljøet kan du si.

Foto: Xenia Villafranchia

Foto: Xenia Villafranchia

CP: Hva er ditt største Frida Kahlo moment?

Gro: Det må være da jeg så filmen “A Ribbon Around a Bomb” (1992) Filmen var filterløs og nær, i motsetning til filmen som kom i 2007 som var mer glamorøs men vakker. Et annet viktig moment var da jeg så arbeidene hennes ”live” for første gang på en stor utstilling på Henie Onstad i 1997. Den utstillingen festet seg i hele meg. Og siden da har jeg sett hennes kunst i flere byer på reiser til andre land, alltid like sterkt å se hennes arbeider live! Når Nomi blir litt eldre skal vi dra til Frida Kahlos hus i Mexico. “Frida Karlås” var et av de første navnene datteren min lærte seg, det sier jo litt..

Frida Kahlo malt av Gro Mukta Holter

Frida Kahlo malt av Gro Mukta Holter

CP: Hvordan får man stilen til Frida Kahlo?

Gro: Man må slippe seg løs, gå bananas med farger og mønstre og så klart forsøke seg på noen av de utrolige håroppsatsene hennes som gjør prikken over i-en.. Miks nytt og gammelt så det ikke blir for ”perfekt” eller for kostymepreget. Fridas stil var jo helt naturlig for henne, og jeg tror at mangelen på kvinnelige forbilder i kunsthistorien har gjort henne til så stort stil-ikon spesielt for oss kvinnelige kunstnere.

Foto: Knut Bry

Modell & styling: Gro Mukta Holter Hår & Makeup: Kristin Sollid Foto: Knut Bry Sjal fra Gros egen kolleksjon.

CP: Hva er bra stil for deg?

Gro: Bra stil er den som ligger i hver celle av et menneske. Stil handler om kommunikasjon med omverdenen, men jeg ser også på stil som en forlengelse av jeget. De indre bildene av seg selv kan utbroderes i form av plagg, og skape ulike stemninger. Jeg ser på stil som på kunst, mat, musikk eller dans. Balanse er viktig, men det er de små overraskende nyansene som gjør ting spennende. Jeg elsker dem som følger sitt eget kall og ikke kler seg uniformelt. Jeg har alltid vært glad i stilen til eldre damer, de gir beng i om de ikke har flat mage eller sprettrumpe. Så lenge man fremstår med eleganse er det det som teller aller mest.

CP: Hva gjør du hvis du har kleskrise?

Gro: Som regel tar jeg da et dypdykk i samlingen min og sorterer mønstre og farger. Jeg har gått på loppemarked-jakt hele livet, og siden jeg har hatt stort sett den samme stilen alltid, utforsker jeg og prøver å se på helhet og snitt. Resten får komme av dagsform og gjerne av impulser fra musikk eller kultfilmer. Filmskaper Pedro Almodovars kvinneskikkelser er som helter når det kommer til stil-inspirasjon for meg! Og alt Dries Van Noten lager er stil i ypperste klasse!

Modell & styling: Gro Mukta Holter Hår & Makeup: Kristin Sollid Foto: Knut Bry

CP: Hva ville du snakket med Frida om hvis du kunne møtt henne?

Gro: Jeg ville først spurt om jeg kunne få rotet litt rundt i klesskapet hennes. Så ville jeg spurt om vi kunne kokkelert favorittmaten hennes sammen, den skulle vi spist i den nydelige hagen hennes. Derfra ville vi pratet om brennende hjerter, livet, døden og KUNSTEN til solen gikk opp..

Frida Kahlo malt av Gro Mukta Holter

Frida Kahlo malt av Gro Mukta Holter

Du kan se Gros fantastiske kunst her og følge henne på instagram og facebook. Du kan også se arbeidene hennes på FineArt.

I tillegg har hun sin fine Muktamagic-blogg.

Boken “Frida by Ishiuchi” kan du kjøpe på Amazon. Filmen Frida med Salma Hayek i hovedrollen er en av de sterkeste kunstnerportrettene jeg har sett. Kjøp den her.

Frida Kahlo-moment! Gro Mukta Holter, Ingunn Birkeland & Camilla Prytz i kjoler og hodeplagg av Ingunn Birkeland Oslo. Maleri av Gro MH. Foto: Knut Bry

Frida Kahlo-moment! Gro Mukta Holter, Ingunn Birkeland & Camilla Prytz i kjoler og hodeplagg av Ingunn Birkeland Oslo Maleri av Gro Mukta Holter Emaljesmykker av Camilla Prytz Hår & Makeup: Kristin Sollid Foto: Knut Bry

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *