WE HATE TOURISM

Lisboa er en shabby og eksotisk utgave av Paris, et mekka for gatekunst,undergrunnskultur, mosaikk, fine utsiktspunkter, natteliv, vino og fado. Lisboa er nedslitt på en vakker måte, og myndighetene har åpnet opp byen for gatekunstnere fra hele verden. De har faktisk en egen avdeling for streetart som heter GAU, Galeria de Arte Urbana.

We hate tourism

Da jeg var der sist googlet jeg på “anti-turist” og alle mulige lignende ord-kombinasjoner, og kom over tidenes beste tips :We hate tourism tours. Vi ble hentet på et gatehjørne av en smellvakker guide, som kjørte oss rundt i en åpen jeep i 5-6 timer. Han var egentlig arkitekt, og kompanjongen psykolog, men pga høy arbeidsledighet i Portugal startet de dette geniale konseptet. Vi fikk se alt som lå bakenfor de typiske turistfellene, jeg har sagt til alle unge mennesker jeg kjenner at de bør starte et antituristbyrå der de kommer fra. Vi spiste frokost på guidens lokale kneipe i en suburb, ble tatt på visning av masse gatekunst over hele byen, fikk se annerledes arkitektur, og endte til slutt opp i LX Factory , et gammelt fabrikkområde hvor alle fete designere og arkitekter holder til, et sykt inspirerende sted! Her var det mere gatekunst, fantastiske cafeer, verdens kuleste magasin-kiosk inni en container, den beste sjokoladekaka jeg har smakt hos Landau, skulpturer oppover veggene.

IMG_7162

We hate Tourism Tours.

IMG_7085

I love tourism.

Street Activist Mais Menos

Street Activist Mais Menos

Lille Rødhette/ LX Factory

Lille Rødhette by Adres / LX Factory

Porselensbaby / LX Factory

Porselensbaby / LX Factory

Container-kiosk/ LX Factory

Container-kiosk/ LX Factory

Biblioteket / LX Factory

Biblioteket / LX Factory

Landau´s sjokoladekake er kåret til verdens beste.

Landau´s sjokoladekake er kåret til verdens beste.

Landau / LX Factory

Landau / LX Factory

IMG_7196

Office / LX Factory

Offentlig toalett / LX Factory

Offentlig toalett / LX Factory

Containerkontor / LX Factory

Containerkontor / LX Factory

LX Factory

LX Factory

I Lisboa er det ingen som går ut før i 11-12-tiden om kvelden, og så er de ute hele natta, noe som passer godt for min rytme. Cristo Rei- den enorme skulpturen av Jesus gjorde inntrykk på meg, det samme gjorde all den fine mosaikken du ser overalt.

Cristo Rei- 28 meter høy.

Cristo Rei- 28 meter høy.

Mosaikk

Mosaikk

Det er lett å ta den gammeldagse trikken rundt omkring i byen. Så må man høre på fado, og spise verdens beste pizza i havnekvartalet. Bodde sist på et hotell som het Pestana Palace, som er favoritthotellet til Madonna og Prince. Det er et restaurert palass fra 1800tallet med egen kirke, hvis du skulle føle for å kvitte deg med noen synder før hjemreisen. Neste gang har jeg skal jeg sjekke ut Air Bnb, jeg har planer om et langtidsopphold i dette vakre, kule landet, og det er kort vei til fine surfesteder og strender.
Lisboa er en by hvor du kan reise og spise på lavbudsjett, men hvis du føler for litt luksus kan du sjekke ut den hippe Restaurante 100 Maneiras og shoppe på  Fashion Clinic.
Mine 3 favoritt portugisiske gatekunstnere: Mais Menos , Tinta Crua & Bordalo 2 , sistnevnte har vært på streetartfestivalen NuArt i Stavanger i år.

Lisboa-trikken

Lisboa-trikken

Tinta Crua

Tinta Crua

 Alexandre Farto AKA Vhils / streetart bombing

Alexandre Farto AKA Vhils / streetart bombing

Spøkelsesbyen Expo´98

Spøkelsesbyen Expo´98

IMG_7316

 

Foto: Camilla Prytz/ Artistlife.no

 

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *