OUTLAW & ANGEL

Det var forelskelse ved første blikk da jeg oppdaget kunsten til Wes Lang i fjor på instagram. Det viste seg at han skulle åpne en stor utstilling på Aros Kunstmuseum , et av mine all time favorite kunstmuseer.
Jeg bor i Kristiansand, og min favoritt treat er å dra på dagstur med Colorline Superspeed. Midt i uka koster det nesten ingen ting, 150 kr for meg og bilen tur retur, reiser med 08-båten, og er hjemme i Krs rett over midnatt. Det er helt utrolig hva en dag på kontinentet kan gjøre for å pimpe opp inspirasjonen.

IMG_8228
Symbolene, tegningene, ordene og visdommen i bildespråket til Wes Lang traff meg så hardt i magen at det bare var å kaste seg på neste danskeferje.

IMG_1941
Jeg hadde et øyeblikk hvor jeg tenkte at mine egne arbeider ville forandre retning etter denne kunstopplevelsen. Hvordan får man bare svar på over tid, men min nye smykkekolleksjon LUX er direkte inspirert av møtet med Wes Lang.

IMG_8224
Wes Lang er en selvlært kunstner, som ble født i 1972 i New Jersey, og bor og arbeider i dag i LA, California. Han jobbet i mange år med å montere andres utstillinger på museer og gallerier, jobbet en periode som tatovør, inntil han som 30-åring bestemte seg for å satse på sin egen kunst og aldri se seg tilbake.

IMG_8232
Han maler ikoniske amerikanske ting som hodeskaller, pupper, pinupmodeller, indianerfjær, gravsteiner, teepies, slott, Harleyer, sigaretter, stjerner, ørnervinger, playboybunnies, tatoveringer, slanger, flagg, hester, likkister, kors, biler, gitarer og roser, blandet med repeterende livsfilosofi fra selveste Lao Tse og Ram Dass. Gjennom mørke symboler får han oss til å se lyset, han gir oss håp. Han er autentisk og ekte, han har et enkelt og arketypisk bildespråk som går som en pil inn i hjertet.
`Det er ingenting søtt ved meg`, sier han i et intervju. Han er en rocker, han er dekket av tatoveringer, han ser ut som et av ikonene i sine egne bilder, han later ikke som noe som helst. Han bruker ikonografiske og mytologiske referanser til rocknroll, tatoverings-estetikk, livet on the road og amerikansk historie. Det er både et personlig og nasjonalt identitetsprosjekt.

IMG_8231
Arbeidene hans er optimistiske, de minner oss om å leve mens vi kan, omfavne livet og omfavne døden.

IMG_8226
Wes Lang har hatt stor suksess med forskjellige co-labs med blant annet Rolex og Kanye West, men i dag jobber han med å lage sitt eget brand med klær, smykker og merch.

IMG_8233
Utstillingen på Aros het The Studio, og ble laget på stedet. Wes Lang rekonstruerte sitt eget kunstner-atelier inni museet, malte bildene rett på veggen i noen uker før åpningen, og fylte opp studioet med personlige eiendeler og alt han har samlet på i livet. I tillegg stilte han ut nye verker i de andre rommene.

IMG_8236

IMG_8240

Her forteller Wes Lang om The Studio på Aros:

Ikke brows forbi videoen- go back! Must see.

 

IMG_1939   IMG_8237 Etter dette fant jeg en sommerfuglsamling i en av Århus`mange bruktbutikker, dro hjem og lagde sommerfugler i glass, sjablonger og til slutt en helt ny smykkekolleksjon Camilla Prytz Lux, som jeg skal skrive om en annen gang.

IMG_8308 IMG_8657

meg012

foto: Emma Sukalic

 

Jeg har akkurat bestilt de to bøkene han alltid har med seg:

Tao Te Ching av Lao Tsu

Be here now av Ram Dass

 The more I read it, the more I get what I want. -Wes Lang

Her er hjemmesiden til det fantastiske kunstmuseet i Århus: http://www.aros.dk/

instagram @arosartmuseum

Wes Lang er for kul til å være på sosiale medier.

Foto: Camilla Prytz

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *