SUPERKILEN CPH

Jeg er ¾ dansk og kjenner København som min egen bukselomme. Det er fint å nyte en avokadobrødskive på Cafe September, for all del, men hvorfor ikke gå litt utenom den vanlige ruten?
Jeg bruker stort sett instagram til å oppdatere meg, og min Københavnfavoritt heter @somewhereincopenhagen. Instagram går mye raskere enn å google, og gir deg helt andre opplevelser. Jeg liker best å se verden i bilder, og leser sjelden turistbøker.
#denrødeplass #superkilen #densorteplass #nørrebronx guidet meg til den mest inspirerende byhagen jeg noen gang har sett.
Det er som å gå rett inn i et levende kunstverk, undergrunnens svar på Edens Have.

IMG_1515
Superkilen er et urbant mesterverk som befinner seg i tjukkeste Nørrebro. Det åpnet i juni 2012.
Superkilen er ca en halv mil lang, og pløyer seg gjennom det mangfoldige og brokete nabolaget Nørrebro i København. Området er delt inn i 3 fargesoner: Den Røde Plass, Den Sorte Plass og Den Grønne Parken.
Den Røde plass er fargesprakende, og inviterer til fysisk aktivitet. Den har Los Angeles fitness area, Thai boxering, sklie fra Tsjernobyl, irakiske husker, indisk klatrestativ, lydsystem fra Jamaica, stencil-art av Salvador Allende, benker og sykkelstativer fra Brazil, Iran og Sveits og engelske søppelkasser. Det blir arrangert markeder og fester her, du kan skate, sykle eller bare henge ut.

Den Sorte Plass er mer tilbaketrukket , de lokale spiller sjakk og backgammon, og barnefamilier koser seg rundt den marokkanske stjerneformede fontenen. Vakre og kule japanske kirsebærtrær, kinesiske palmer og liberiske sedertrær vokser opp av asfalten. Du finner et digert neon tannlegeskilt fra Qatar, belgiske benker, en japansk blekksprut, bulgarske piknikbord, argentinske griller, norsk sykkelstativ med pumpe, og en stor asfaltert bakketopp du kan skate på. Hele den sorte plass er asfaltert, og de hvite trafikkstripene slynger seg elegant rundt møbler og objekter uten å komme borti, men snarere fremheve de fantastiske hverdagskunstverkene.

Det er også en grønn park man kan dyrke alle slags sporter i- hockey, basketball, fotball, badminton osv. Her er det gress og bakker, en stor italiensk lysekrone, amerikanske neonlysskilt, en stor okseskulptur fra Costa del Sol og spanske pingpongbord.
I alt finnes det 108 forskjellige sportsredskaper, utemøbler og planter som tar utgangspunkt i det etniske mangfoldet i nabolaget Nørrebro. Lokalbefolkningen på 60 nasjonaliteter og arkitektene har jobbet tett sammen for å skape denne eklektiske universelle parken. Befolkningen, som ikke vanligvis blander seg i debatten om nærmiljøet og det offentlige rom, har fått være med å bestemme.
Superkilen er en sjelden fusjon av arkitektur, landskapsarkitektur og kunst. Hjernene bak prosjektet er danske BIG arkitekter med geniet Bjarke Ingels i spissen, de tyske landskapsarkitektene Topotek 1, og den danske kunstnergruppen Superflex.
Superkilen har et seriøst og åpent budskap, men tar ikke seg selv så høytidelig. Jeg elsker kunst jeg kan gå inn i og føle at jeg er en del av. Andre sanser åpnes, og jeg får en million nye ideer.
Min niese tester ut de nye rulleskøytene, og suser gjennom parken, den fungerer finfint i praksis.

 Og Superkilens egen app kan du laste ned her.

IMG_1519

IMG_1522

IMG_1525  IMG_1528 IMG_1530

IMG_1531

IMG_1532

IMG_1533

IMG_1535

IMG_1537

IMG_1550

IMG_1542 IMG_1552

IMG_1555

Super-niese Ella Agathe.

Super-niese.

Foto: Camilla Prytz/ Artistlife.no

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *