KUNSTEN Å SPISE ALENE

Kunstnerlivet har som sagt ikke så mange grå hverdager. Ikke så mange rutiner heller, og inntekten svinger opp og ned. Det er restaurant den ene dagen og knekkebrød den neste. Nå du får inn en slump penger fra en stor utstilling, er det ikke alltid så lett å fordele disse pengene utover de neste mnd. I dag er det mandag, skattelistene er lagt ut, jeg ble ikke rik dette året heller. En utmerket anledning til å svi av de siste kronene på et bedre måltid.

 Min danske moster var enslig hele livet, og hver eneste dag laget hun frokost, lunsj og middag til seg selv, og dekket opp med sitt fineste porselen, sølvtøy og damask til alle måltider. Det var ikke snakk om å ta en rask skive på kjøkkenbenken. Jeg syns det var en klok rutine som jeg har tatt med meg inn i mitt eget liv, jeg benytter enhver anledning til å piffe opp hverdagen, enten jeg er alene eller sammen med andre.

FullSizeRender

Moster leker ikke frokost.

En av mine favoritting å gjøre alene er å spise på restaurant. Det er en vanesak. Jeg tar med en bok, sitter og skriver, eller bare lar tankene vandre og slapper av, i stedet for å spise noe kjedelig på hotellrommet. Gjør det noe om noen syns du ser ut som Viggo venneløs, eller tenker at daten din ikke dukket opp? Du blir sterkere av å gjøre ting alene. Jeg lærte meg å spise ute alene i New York, der er det ingen som bryr seg. I Norge blir man lett mer selvbevisst, men akkurat denne dagen er jeg ikke i Norge, jeg er i Bergen. Og jeg skal spise på Lysverket, hos stjernekokken Christopher Haatuft.

Plasseringen er litt viktig når du spiser alene. Jeg får et nydelig bord i sofaen, i et hjørne, perfekt for solo-dining. Sommelieren Anne Kim spør om jeg skal ha den samme vinen som for 5 mnd siden, stjerne i boka for god hukommelse! Når du spiser alene skjerpes sansene, du smaker mer av maten, du legger merke til omgivelsene, du kan lytte til andres samtaler eller lytte til deg selv. Eenmaal i Amsterdam har kun bord til en person, de er den første en-mannsrestauranten i verden.  Deres filosofi er at du kan koble deg av fra verden en liten stund, og nyte maten i fred. Alle deres pop-up-restauranter har vært fullbooket de siste årene. Men tilbake til Lysverket, en av mine topp 3 favorittrestauranter i Norge. Jeg er ingen Robinson & Fredag, kun et matvrak som er lidenskapelig opptatt av å spise og lage mat. Her er noen av rettene jeg spiste i mitt eget selskap:

IMG_0001Det grønne på bildet er et uforglemmelig makrellsmør, må prøve å lage det hjemme i Kristiansand, makrellens hovedstad.

IMG_0005Blekksprutblekk med hvitløk smaker sterkt av hav, og er uforglemmelig og gøyt, som de sier i Bergen. Jeg tenker på min neste tatovering. Sjefskokken Haatuft og sommelieren har kjempefine tatoveringer, kan det være blekksprutblekk? De har en grunnleggende rocka stil her, tatoveringer og blått hår og gulltann. Grunderen av Lysverket er selveste Fredrik Saroea i Datarock, og ikveld står han bak et djbord trukket i villsau. Han kommer bort og prater, lurer på om jeg er fornøyd med bestikket, som er designet av Tias Eckhoff. Interiøret for øvrig er laget av København Møbelsnedkeri, som også har laget møblene på Noma.

IMG_0006Neste rett er ristet potet med reker og rekepulver, jeg prøver å telle alle smakene på hver tallerken, den ene smaken fremhever den andre, det er helt utrolig sammensatt og helt utrolig godt. Hadde jeg vært matanmelder ville Lysverket sprengt stjerneskalaen.

IMG_0007Lysing og perfekte grønnsaker , og jeg sender en god tanke til Isabel Marant og takker henne for buksa med strikk i livet. De skjemmer meg bort med bonusretter ettersom jeg spiser alene.

Flere retter kommer på løpende bånd. Jeg sitter 4 timer til bords og slapper av, leser, skriver og tenker.

Stjernekokk Christopher Haatuft kommer og slår av en prat. Han er veldig synlig i restauranten, og svinger selv støvsugeren da servitøren mister et brett i gulvet. Han forteller om sitt nye tv-program og om en vitenskapelig studie av solo dining han skal sende meg. Christopher har tidligere jobbet på New Yorks beste restaurant Per Se.

CHR HAATUFT 5

Christopher Haatuft by Camilla Prytz + miniintervju:

IMG_3108

 

IMG_0018

Tilslutt får jeg bli med på kjøkkenet en tur, og så må jeg se nærmere på sommelieren Anne Kims fine tatoveringer.

IMG_0021

IMG_0019

Takk for maten!

Her finner du Lysverket, og følg dem gjerne på instagram og facebook .

Foto & tegninger: Camilla Prytz / Artistlife.no

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *