LIVING THE DREAM

Yayoi Kusama er en japansk kunstner på 86 år. Da hun var ung drømte hun intenst om å komme seg vekk fra Japan, og målet var New York. Først brukte hun 8 år på å overtale sin mor. Så fant hun ut at hun måtte kjenne noen som kunne gå god for henne i USA. Den eneste amerikaneren hun visste om var Georgia O´Keefe. Hun sendte et brev til henne på en adresse som sto i Who is Who. På en eller annen mirakuløs måte kom brevet frem, og Kusama fikk svar fra O´Keefe, som ville hjelpe henne. Hun reiste avgårde med dollar innesydd i klærne sine, et betydelig antall silkekimonoer og tegninger som hun hadde planer om å selge. Det var hardt, pengene tok raskt slutt, og hun levde i fattigdom. Hun jobbet fra morgen til kveld med bildene sine, og når livet ble uutholdelig tok hun heisen opp til toppen av Empire State Building. Her sto hun og så utover byen på de blinkende lysene og visualiserte at hun kom til å bli en stjerne. Etter mye blodslit, slo hun igjennom, og ble en del av avantgarde-scenen i New york. Hun hadde studio i Soho, og var med i hippiebevegelsen. Hun arrangerte orgie-aktige performancer hvor hun malte prikker på nakne mennesker. Hun var venn med Andy Warhol. I 1970 returnerte hun til Japan, og la seg frivillig inn på en mental institusjon hvor hun har bodd siden. Hvis hun ikke hadde hatt kunsten ville hun tatt sitt eget liv for lenge siden, men så lenge hun kan arbeide med kunst vil hun gjerne leve i 400 år, sier hun. Stilen hennes kalles surrealistisk popart, og hun er besatt av å lage repeterende prikke-mønstre. Falloser og makaroni, øyne, gresskar går også igjen i det uendelige.

Jeg har fotfulgt Kusamas prikker i noen år nå, fra New York, til Kristiansand, via DnBs hovedkontor i Oslo, til den store retrospektive utstillingen “I Uendeligheden” som akkurat åpnet på Louisiana utenfor København. Jeg elsker kunstverk jeg kan gå inn i, som glitrer, lyser, som jeg kan speile meg i, som jeg kan bli en del av, eller blir utslettet som Kusama sier. Den første utstillingen så jeg hos David Zwirner Gallery i New York i 2013. Den het “I who have arrived in heaven”. Det var 3 dagers kø for å komme inn i det uendelige lys-og speilrommet , så jeg sto over dette. Overraskelsen var derfor stor da min venn Knut Bry fortalte meg at rommet “Aftermath of Obliteration of Eternity” finnes i Oslo! DnBs hovedkontor har kjøpt inn Kusamas rom, og bruker det som meditasjonsrom for de ansatte. Det er ikke åpent for publikum, så her får man bruke kontakter eller fantasi. Jeg gjorde det siste, og fikk noen minutter i det magiske rommet sammen med min bff Cathrine. Mens vi satt der fant vi ut at den retrospektive Kusama-utsillingen på Louisiana skulle åpne på bursdagen til Cathrine 16.september. Vi heiv oss rundt og reiste avsted til enda mere lys, speil og prikker. Louisiana ligger 30 min togtur fra København, og hvis du melder deg inn i museumsklubben kan du og en venn komme inn på alle åpninger, som jo er litt ekstra gøy. Det er helt spesielt å gå inn i Kusamas universer, bare denne ene utstillingen er verdt en tur til København. Ellers er det bare å glede seg over at utstillingen “I uendeligheten” også blir å se på Henie Onstad Kunstsenter vinteren 2016.

Yayoi Kusama @David Zwirner i New York. foto: Camilla Prytz

Yayoi Kusama @David Zwirner i New York. foto: Camilla Prytz

Yayoi Kusama @David Zwirner i New York. foto: Camilla Prytz

Yayoi Kusama @David Zwirner i New York. foto: Camilla Prytz

Jan & jeg og barnebarna på Kusama-workshop på Sørlandets Kunstmuseum.

Jan & jeg og barnebarna på Kusama-workshop på Sørlandets Kunstmuseum.

Cathrine og jeg i Infinity Room i Oslo @Dnb.

Cathrine og jeg i Infinity Room i Oslo @Dnb.

Cathrine og jeg på Louisiana sist uke.

Cathrine og jeg på Louisiana sist uke.

Kusama søker free spirits til sine kunst-performancer i New York på 60-tallet.

Kusama søker free spirits til sine kunst-performancer i New York på 60-tallet. Skulle ønske jeg var der!

Yayoi Kusama som ung i New York.

Yayoi Kusama som ung i New York.

IMG_4111

Bursdagsfeiring på Louisiana med min bff.

Bedre bursdag blir det ikke! @Louisiana

IMG_4115

IMG_4174

FullSizeRender

Endelig i det store uendelighetsrommet etter 3 års reise!

Endelig i det store uendelighetsrommet etter 3 års reise!

 

Kusama for Louis Vuitton 2012

Kusama for Louis Vuitton 2012- Soho foto: Camilla Prytz

Kusama er et fenomen og det virker som hun har levd flere liv med en enorm spennvidde i kunsten. Hun har en stor interesse for fashion, og på slutten av 60-tallet grunnla hun sitt eget fashionmerke med avantgarde-klær. I tillegg til egne kolleksjoner samarbeidet hun med Louis Vuitton i 2012. Alle butikkene hadde lifesize dukker av Kusama i vinduene, og printene hennes på veskene.

Kusama-quotes:

I have done all the work myself, not assistants. That’s why I’m in a wheelchair: I’ve been doing it physically – it’s hard labour – throughout my life. 

I love painting so much that nothing else matters.

I, Kusama, am the modern Alice in Wonderland.

I am putting every effort toward creating my works from morning till night on every single day.

IMG_1699

Her finner dere billige flybilletter til Køben i november. Ta flytoget fra Kastrup til Hovedbanegården, og bytt tog her mot Helsingør. Gå av på Humlebæk stasjon etter ca 35 minutter. 7 minutter å gå til museet herfra. Ta deg en øl på toget, du er i Danmark! Det er mulig å rekke alt dette på en dag. Husk at Louisiana er stengt på mandager.

Foto: Camilla Prytz /Cathrine Ulrichsen/ Artistlife.no

 

 

  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *