SALT. KRYSTALLKLART & KORTREIST

Foto: Madeleine Noraas

SALT er et nytt norsk smykkemerke inspirert av skandinavisk enkelhet og kule surfejenter fra Australia. Designeren bak merket er Tone Berglihn (24)fra Kristiansand. Hun foreslår at vi skal møtes på Sørlandets vakreste strand i Høllen, så vi får de perfekte omgivelsene til dette intervjuet. Tone er hel ved, og alt er hun gjør er gjennomført ned i minste detalj, så jeg er ikke overrasket over valg av møtested. Høllesanden er en hangout for kitere, vi har grønn juice og jordbær dandert på marokkanske strandhåndklær, så stemningen er både kortreist og langreist. Tone har med 3 kameraer, hun skal ta testbilder til et kommende fotoshoot. Hun er et multitalent som gjør alt fra å designe smykkene, male akvareller til katalogen, styler og skyter bilder, ofte med seg selv som modell.

20150811_1624

Foto: Madeleine Noraas

” Jeg har alltid hatt en veldig god fantasi, og jeg har alltid laget ting, helt siden jeg var barn”, sier Tone. Venninnene begynte å fly med gutter, men Tone ville bare gå på Hobbyhimmelen og shoppe, så hun kunne male, lage smykker, lage ting til dukkene sine. Hun lagde bl a shoppingbag til Barbie i flettet ståltråd. Sitt første smykke i hamp lagde hun som 8-åring. Hun har vokst opp i familiens butikk Gullsmed Berglihn, og er 5. generasjon som jobber i butikken i Gyldenløvesgate i Kristiansand.

IMG_4515

Foto: Tone Berglihn

CP: Fortell om den nye kolleksjonen SALT.

TB: Salt står for noe som er reint, upolert og naturlig. Jeg er inspirert av naturens uregelmessige skjønnhet, og jeg bruker naturlige materialer. Jeg vil at smykkene skal være personlige og evige, og gjennom hele konseptet skal Salt fortelle en historie, drømmen om et surfeliv. Salt er en kolleksjon på 8 smykker så langt, men jeg arbeider med flere modeller. Jeg designer alle smykkene selv, og de blir produsert i Grimstad. Smykkene er laget av sølv, krystaller og stener. Det er viktig for meg å ha en bærekraftig produksjon, og kunne stå inne for tingene jeg lager. Jeg har tatt en bachelor i business på BI, og der leste jeg en bok om forbrukere og hvordan vi blir lurt, som gjorde meg veldig bevisst på hvilke verdier jeg vil jobbe med i SALT.

IMG_8919

Foto: Tone Berglihn

CP: Hvordan lever du selv et bærekraftig liv?

TB: De siste 3 årene har jeg blitt veldig bevisst på å leve bærekraftig. Jeg er 80% veganer og spiser plantebasert. Jeg har bedre samvittighet overfor meg sjøl og resten av verden. Jeg har fått bedre selvfølelse, og tror jeg blir mer kreativ av det.

IMG_8645

Foto: Tone Berglihn

CP: Denne høsten begynner du på en ny utdannelse i Danmark. Hvordan blir det å begynne på skole når du allerede har laget din egen kolleksjon? Du har begynt i motsatt ende…

TB: Ja, jeg har vært så heldig å komme inn på Kea i København, hvor jeg skal studere smykker, teknologi og business i 3 år. Jeg har hatt lyst til å bo i København siden ungdomsskolen, at denne drømmen nå går i oppfyllelse er bare helt vilt. Jeg gleder meg til å lære de tekniske ferdighetene. Om det ikke er meg som sitter og lager alt i fremtiden, ønsker jeg å kunne lage mine egne prototyper, og føle litt mer tilhørighet til hvert enkelt smykke.

20150811_1748_2

Foto: Madeleine Noraas

CP: Hva slags respons har du fått på SALT?

TB: Jeg tror folk var ganske overrasket da jeg kom med en egen kolleksjon, og jeg er overveldet over responsen. Jeg har ikke selv hatt noen forventninger, og jeg syns det er litt intimt og rart å skulle vise frem noe man har sittet og lagd. Jeg har gjort det på fritiden, og det har gitt meg så mye. Det har vært en utrolig gøy mulighet til å gjøre det jeg elsker mest. Skandinavere liker den enkle stilen, og at det er reint og upolert.

IMG_9443

Foto: Tone Berglihn

 

CP: Hvordan markedsfører du og selger smykkene?

TB: Jeg har laget en hel pakke, med smykker, produktbilder, akvareller og alt er veldig personlig. Foto er en hobby, og jeg vil gjerne lære mer. Instagram og Facebook er min kanal. Det er et fantastisk media for folk som ikke er kjente, det er veldig bra å starte der. Instagramkontoen må ha en rød tråd, ikke bare masse random bilder, det må passe til SALT. Det er viktig at folk med en gang skjønner hva man vil. Smykkene blir foreløpig solgt i familiebutikken Berglihn Gullsmed, men jeg har fått flere henvendelser etter lanseringen. Jeg tar det steg for steg.

IMG_8138

Foto: Madeleine Noraas

CP: Hva er din livsfilosofi?

TB: Balance. Yogagirl skrev dette på instagram:

Balance is key. In everything you do. Dance all night and practice yoga the next day. Drink wine, but don´t forget your green juice. Eat chocolate when your heart wants it and kale salad when your body needs it. Wear high heels on Saturday and walk barefoot on Sunday. Go shopping at the mall, and then sit down and meditate in your bedroom. Live high and low. Move and stay still. Embrace all sides of who you are and live your authentic truth. Be brave and bold and spontaneous and loud, and let that complement your abilities to find silence and patience and modesty and peace. Aim for balance. Make your own rules and don´t let anybody tell you how to live according to theirs.

IMG_9677

Foto: Tone Berglihn

Tone har 3 nydelige instagramkontoer du bør sjekke ut: Salt , Foodhunters og Berglihn

 

Foto: Janne Leithe

Q & A @Høllesanden Foto: Janne Leithe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *